Saturday, 27 May 2017

NEW YEAR,NEW ME!

Assalamualaikum and Hi Guys!

It was a longgggggggg time,saya tak bukak blog. Almost 7 months! Before that, saya nak cakap sorry sebab dah lama tak on. Terdapat beberapa faktor ;

  • I don't have laptop or computer
  • No idea
  • Nothing to publish
  • I''m so lazyyyyyyyyyyy
  • Saya sekarang bersekolah di ASRAMA PENUH.
Tu je kut....Today,I would like to tell you what is mean by NEW YEAR,NEW ME!


= NEW YEAR,NEW ME bermaksud bila dah masuk tahun 2017,macam-macam dah berubah dalam diri saya seperti....
  • Saya bukan lagi kategori kanak- kanak (hmmmm so saddddd)
  • New school
  • New life
  • New friends
  • New teacher
  • New responsibility
  • Dan macam macam lagi
Saya akan cerita macam mana kehidupan saya sampai bulan Mei ni.. SO,let's get start it!

PENGALAMAN AWAL TAHUN

Waktu awal tahun,saya dah set mind nak sekolah dekat satu sekolah menengah yang bernama SMK Kidurong. Sekolah tu saya dari dulu nak masuk sampai (tahun berapa tak ingat) saya dah hafal lagu sekolah tu ( dulu kakak saya sekolah situ). Then,tiba tiba satu surat datang dan mengatakan (uii,ayattt)saya ditawarkan ke SMK Agama MIRI. Saya macam tertarik. Ini disebabkan,saya jugak mempunyai minat nak sekolah asrama. Jadi,saya terima tawaran tu.Dahlah LAST MINUTE.Jadi,1 Januari kami sekeluarga (except sorang kakak saya sebab dia kat sbp)berangkat dari BTU ke MYY. Dah sampai tu, saya belilah barang sikit yang saya tak sempat beli dkat BTU. Keesokannya,saya pun pergilah SMKAMI (nama manja sekolah tu) dan berdaftar.Tak payah kut nak cerita macam mana saya daftar.

PENGALAMAN DI SMKAMI

3 Januari 2017,hari pertama saya bersekolah di SMKAMI.Saya sangat nervous sebab situasi baru.Kebanyakan orang,dia akan nervous bila dia dekat sesuatu tempat yang baru. Oh! lupak pulak.Malam 2 Jan,,kami ada perjumpaan bilik,dalam bilik saya tu,ada dua kakak form 4 yang dipanggil Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) atau kami panggil mereka MPP Bilik.MPP tu sebenarnya satu lembaga pengawas yang besar dan dibahagi kepada dua iaitu Jemaah Pemimpin Pelajar (JPP) dan Badan Dakwah dan Rohani (BADAR). Tapi,MPP Bilik saya tu dua dua JPP. Back to the topic,malam tu kami memperkenalkan diri.After memperkenalkan diri,kami pun mencari ketua bilik.Saya tak kesah pun sapa ketua bilik dia,yang penting pandai jaga biliklah. Mula mula mereka tanya sapa nak jadi volunteer,saya memang taklah. Saya lebih suka kalau orang pilih daripada diundi atau volunteer. Last-last saya  jugak yang kena. Terima jelah hahahhah. I taught kami akan dapat Penolong dia,tapi...ada sorang budak ni..adoh,buat pening kepala toi lah. Dia pergi sibuk nak tangkap kupu kupu.Macamlah kupu kupu tu kacau dia. Ish3 dahtu,tak jumpalah.So,saya fikir malam esok kut
Pagi tu,kami bangun awal.SANGAT AWAL. Taklah awal sangat,macam pukul 3:30 camtu. Then,siap punya siap,pukul 5 turun pergi surau. Sekolah ni lain sikit. Lepas tu,terus pergi dewan makan. Tak boleh dah pergi asrama. Dah settle semua,kami pun bergerak ke DEWAN AL -KHAWARIZMI. Lepas tu,orentasi. Habis orentasi, pembelajaran bermula. Sedar tak sedar, dah 2 bulan saya kat sana.  THENNN,ada time tu saya stress gila  sampai saya nak balik rumah sangat sangat. Dahlah waktu tu,saya batuk kuat lepas tu,nak jaga bilik lagi,kelas lagi (saya jadi penolong ketua kelas). Bila  saya dapat balik tu,memang happy gila. Cuti punya cuti,balik sekolah dah. Bila nak balik tu,mak saya cakap dia dapat email daripada MARA mengatakan bahawa saya ditawarkan ke MRSM MUKAH. (second intec daaaa) Saya memang nak pergi,tapi tengok saya dah dah belanja banyak waktu dekat SMKAMI tu...saya fikir panjanglah.Mak saya tanya nak pergi tak,nanti nenek saya sponsor. Saya dengan  terkejut plus happy gila macam nak cakap dengan nenek saya "I LOVE YOU GRANDMA!" . Tapi saya still fikir,new friends? New place? New responsibility? Hmmm. Tapi saya terima jugak. And pergilah ke MRSM MUKAH. Cerite waktu pindah tu,takyah cakap la. Sedih sangat sangat. Sebenarnya,saya taklah rindu sangat dengan mereka. Sebab,duduk dekat MRSM best lagi.

PENGALAMAN DI MRSM MUKAH

6 MAC 2017, pukul 8:00 pagi,saya menjejak kaki buat kali pertama di MRSM MUKAH. Kaki waktu tu takyah cakaplah. Mana tak nya,dengan keputusan yang cukup cukup mkn je,tapi dapat sekolah yg baik camni (syukurrr). Saya masuk tu mereka waktu tu MINGGU AKTIVITI SEM 1. Jadi,saya start sekolah petanglah.Tapi yang best,first week tak belajar. Sapa tak happy? Waktu tu memang janggal lh.Mana taknya,sapa sapa pun tak kenal. Nasiblah ada dua orang kawan dari SMKAMI kat situ. Bla bla bla Habislah mingguu aktiviti. Then,hari Sabtu tu kami prep. Saya punyalah fikir " adoh,camna lah bentuk kelas,camnalah perangai budak kelas ni".Fikir punya fikir,sampai jugak kelas. Dah sampai tu,camtu jelh. Kelas tu mcm kelas biasa. Sebenarnya,saya dh jumpa some of them sbb sama HOMEROOM. Waktu saya sampai tu,ada sorang laki ni dia tegur "welcome to 1 Nilam". saya waktu tu macam wowww. Baiknya. And i THOUGHT he is the president but he is not! tapi still selamba. Bila saya dah dapat tempat tu. Ada sorang budak perempuan yg bagi saya comel. dia cakap "hi,nama saya eda". and bla bla bla bla bla bla bla. sedar sedar dah bulan 5.Lepas saya masuk tu,ada budak baru. Dalam 7 orang. Ada yang baru masuk bulan ni.


Saya rasa saya dah banyak bercakap.Thanks for reading.Selamat Berpuasa ye ^-^



Sincerely,
KhairinaZahari

  

Thursday, 6 October 2016

Hey,I'm Back Again!!

αѕѕαℓαмυαℓαιкυм,
        Hi Guys! It's me Khairina.So,sekarang ni dah bulan 10,saya dah tak on selama.....3 bulan. Ini disebabkan ada ujian iaitu ujian UPSR! Jadi saya mohon maaf sebab lamaaaaaa tak update blog..Biasalah busyy...well,Upsr dah habis,saya still susah nak on sebab saya tak ada laptop @komputer 😢😢😢😢...ini pun guna telefon.

#Apa perasaan selepas UPSR?

Rasa happy,sedih jugak sebab belajar kurang sikit and rasa tak lama lagi nak tukar sekolah [tak taulah macam mana cikgu dekat sekolah menengah nanti]...tu jelah kut

#Senang tak ujian?

Nak cakap senang tu takut riak pulak,alhamdulillah...boleh jawab

.
.
.
Tu je kut rasanya soalan yang orang selalu tanya...Jadi,tu jelah...Selamat Malam!

     

                                                    XoXo,
                                   кнαιяιиαzαнαяι

Sunday, 12 June 2016

I'm Back!

ASSALAMUALAIKUM W.B.T AND HI GUYS!


Setelah 6 bulan saya tak on.....haaa! Gila lama....Dapat jgk on...hmmm...sebenarnya ayah saya dh tukar monitor baru.So,saya taktau macam mane nak bukak jadi saya tengah fikir nak beli laptop or tak? Jadi,saya nak cakap Happy New Year,Happy Chinese New Year,Selamat Hari Gawai dan Selamat Berpuasa....Wow!!!! Banyaknya saya tinggal....
.
.
.
Now,I'm 12 years old...Tak lama lagi UPSR...Omagad!!Doakan saya ye..Sekarang saya tgh study,tapi teringat blog yg lama dh tak kacau,jadi saya meriahkan balik..

#Apa pengalaman awak pada tahun 2016?
Pengalaman saya ialah dapat no.2 untuk pidato piala diraja,pergi Kem Mukhayyam Al-Abrar di Kolej Permata Insan,hmmm masa tu duduk asrama adalah boring sikit sbb kami tak sama dgn bdk Pra-Kolej...Dia normal sikit hidup....Ktkorg tak...mane ade beriadah ape bende semua tuu...

#Target UPSR 2016?

Of Course lah 7A! Sekarang ni pra-upsr saya dapat 2A je....harap nanti meningkatlah sikit :P....esok dah gerak gempurrrrrrrr

#Apa apa nak cakap?

Yep...Saya just nak cakap Selamat Hari Raya Aidilfithri kepada semua umat islam sbb mungkin raya saya tak on haha...jadi masa puasa jgn ponteng haaa nanti tak dapat duit raya :)) (waaaa duit rayaaa)

 

That's all from me,
KhairinaZahari   



Sunday, 20 December 2015

My Questions :D

Assalamualaikum and Hi Guys!

Hari ni saya alim sikit,beri salam (hehehe).Jadi saya nak tanya soalan.Memang lama dah saya nak tanya tapi taktau nak tanya dengan sapa,baik tanya dengan korang yang bace tuuu.Saya ada questions.Tak banyak,tiga je.

First Question:
1.Macam mane nak tukar warna post title ye?Sebab tak cantiklah warna biru :(

Second Question:
2.Macam mane korang hias Cbox/Shout box/Chat bos korang tu ye.(Saya ni jenis malas nak cari) tapi sape sape yang prihatin,sharelah ye ^-^

Third Question:
3.Dekat mane korang download photoshop?Saya tanya kakak saya,tapi dia dah lupa.Nak taknak kena cari sendirilah T.T

So,tu je soalan saya...tak banyak kan?Tapi nak jawab tu panjang [sorry..]Jadi,sapa yang suka comment tu,meh mehlah jawab....mana tau korang tau ^-^.Oklah,saya pergi dahlu.Babye :)
Xoxo,
KhairinaZahari

Friday, 18 December 2015

Confirm....My Second Blog!

Haluuu Guys!

Saya nak cakap sesuatu.....yang saya betul-betul confirm ada blog baru.Sebelum ni,saya dah dua kali delete sebab tak sure sangat.Blog tu untuk saya guna untuk buat giveaway.Oh ya,cuba korang fikir,kalaukorang buat banyak banyak giveaway dekat blog kan macam tak kemas.So,saya buatlah baru.Tapi,saya boleh je buat giveaway dekat blog ni tapi...untuk kalau dia tag blog ni.Kalau saya yang join,saya pakai blog tu.Ok,nama blog tu KhairinaVogue (vogue lah sangat) taktau nak letak apa,letak jelah....usyar usyar lah sikit....follow ke hehe.-->tekan sini <--.Jadi,tu je saya nak cakap.

My Second Blog!!
XoXo,
KhairinaZahari

Tuesday, 15 December 2015

Buku Fixi Giveaway by Yaya

Hai Guys!
Hari ni,saya nak join giveaway BUKU FIXI yang dibuat oleh Yaya
Buku fixi?Buku?
Cakap pasal buku ni memang saya naklah sebab saya suka baca bukuuu

Jadi,saya nak tag...

Rumah Panjang di Sibu,Sarawak

Hi Guys!

So,hari ni baru saya nak publish satu post pasal rumah panjang.Korang tau rumah panjang?Pernah masuk?Jadi,biar lah saya mulakan cerita ^-^


One day,saya masa tu otw nak balik Kuching sebab nak ambik result kakak saya.Lepas tu,abah saya bawak saya pergi rumah kawan dia.Kawan dia pulak duduk dekat rumah panjang.Bila dengar je rumah panjang saya pun excited lah nak naik.Bila dah naik tu,memang terkejut gila lah.Sebab memang memang,memang panjang giler.Kawan abah saya cakap adalah dalam 100 meter dan ada 25 atau 27 bilik.Saya inatkanlah dalam pintu tu ada bilik je.Rupa rupanya ada ruang tamu,bilik,dapur dan macam macam lagi.Jadi,saya bagi gamabar ye...


 Panjang tuuuu...Ini pun gambar dari tengah ....


 Sorry lah kalau tak jelas...masa tu excited sangat ^-^


Itulah nama tuai rumah dia."TUAI AKONG".Tapi...dia dah tua sangat so anak dia yang ambik alih....

Jadi,korang tu je gambar yang saya ambik..malas lah nak ambik banyak.Jadi,sapa sapa yang ada kawan dengan bangsa Iban tu cuba tanya dia,ada tak rumah panjang.Kalau ada,pujuklah dia suroh bawak korang hihi ^-^..Gurau jelah.So,jumpa lagi pada publish seterusnya. 

                                                                                                                                  XoXo,
KhairinaZahari