Wednesday, 26 December 2018

Brunei Journey 2018 and Bad News!

Assalamualaikum and Hi Guys!

So, I'm back again dengan post yang baru! Well, for this holiday, as usual I'm not going too far sebab mak ayah aku pun kerja. Biasalah... Tapi, aku bersyukur, atleast we have spent our time kan? Okay. We went for Brunei for 2 days and 1 night. Sebenarnya, it's unplanned sebab kami nak beli barang sekolah dekat Miri tapi itulah... cun cun dah sampai Miri and dah bawak passport, pergi jelah. Aku dah pernah post gambar time aku pergi Brunei dulu about 2 or 3 years ago? Tu punya gambar dah lapuk. Aku akan bagi gambar latest punya. Hehe. So, let's get start it!

Di Brunei, aku ada saudara which is Ketua Kampung dekat suatu kampung yang aku sendiri tak ingat nama dia. HAHA. Kampung tu dia jauh dari bandar, jadi dia akan take time jugaklah nak ke bandar.



Ok. First of all, of courselah kita akan lalu immigration kan, kalau tak macam mana nak masuk Brunei. Hihi. Ini immigration Brunei. Selalunya, jammed kalau nak pergi Brunei tapi Alhamdulillah, jalan nak pergi Brunei tu oklah jugak.

Haaa, sapa yang taktau. Yang ni passport Malaysia yang kita guna untuk ke luar negara. HAHA. Passport ni dengan warna biru tu lain. If I'm not mistakenlah, passport biru tu for Semenanjung people,right? And aku pun tak ada. Sebab aku Sarawak people. HAHA. But, my father have it  :).

Ok. Lepas kau dah lalu immigration,kau akan lalu tol dia pulak. Kalau naik kereta biasa, taklah mahal sangat dalam duit mereka just $3 (RM 9). Tol Malaysia pun mahal jugak kan?

Lepas aku dah jumpa saudara aku, dia bawak family aku jalan-jalan. Ini jambatan dia. Baru jugak. Aku pergi dulu takda pulak. Nama jambatan ni Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha Bridge. Apa apa boleh search kat google eh. Hehe. 
Sapa taktau masjid ni? Cantik. Time malam lagi cantik. Tapi aku tak tangkap sebab lighting tak cantik. In sha allah kalau sempat, aku ambik time malam. ok?
Dekat tepi pantai tu, dia ada satu jalan macam kalau nak bersiar-siar, jogging boleh lah kat situ. Lagipun, dekat situ rasa tenang je.

Time ni dah nak sunset dah, Actually, dekat dengan tempat tu, ada kampung dekat seberang which is we have to use boat. Boleh je nak guna darat tapi take time lah..

At night, we were going to Jerudong Park at Jerudong. Kami pergi ramai so ada dapat discount. Lucky for us, everything saudara aku yang bayar. So, senanglah. Kalau korang nak pergi, aku ada ambik gambar, for adult macam kita, i mean 12 years old and above, it will cost $20 (rm60) sebab kita bukan non-residential kan.
\






So, ni burung- burung yang dia ada. Banyak je. Tapi aku tak ambik gambar. Hehe. sokay, I'll go again later. Sebab aku pergi malam, so burung tak active sangat. Lepas tengok burung, kami jalan jalan pusing satu Jerudon Park tu. Banyak je game2 yang menarik tapi aku x main sebab dah malam. Lagipun sian jugak dengan saudara2 aku. Mostly dah berumur. So, kami pun balik around 2130 to 2200. Penatlah. Sampai je, tukar2 baju terus tidur.

Well, bangun pagi macam biasa. Mandi, solat dan daily routine yang selalu dibuat. Actually, that day, aku patutnya balik Malaysia tengah hari, but idk why my mom really wanted to go back awal pagi sebab dia cakap tak sedap hati. So, pukul 8 lebih pagi, as usual, makan,sembang2 and suddenly my mum got phone call yang mengatakan datuk aku rebah dekat tandas. Kau rasa? Dahlah dekat negara orang, lepas tu something jadi. After that, memang rushinglah balik Malaysia. Otw nak balik Malaysia, around 0930, ngah aku cakap datuk aku dah meninggal... Aku macam dah tak tau nak cakap apa. Macam.. I lost my 2 precious grandparents in 2 years. Tapi aku redha. Semua tu ajal. Doakanlah baik baik untuk dia :). Sampai je rumah, terus bawak lagi baju2 penting untuk ke KCH. And kami terus fly ke KCH. Sampai pun 4 lebih, and thanks to Allah, kami sempat cium dia sebelum dia dikuburkan. Sedih tu sedihla sebab ni pergi mengejut. Nilah badnews yang aku cita tu and sebab tu aku tak suka ingat balik. But it's okay. Aku nak cakap, tolong appreciate sapa2 je orang yang kau sayang. Kalau dapat peluk,peluklah. Kalau dapat cium,ciumlah. Kita taktau bila dia nak pergi kan? Aku rasa ni je yang dapat aku cita. before aku nangis, better aku stop. So ni jelah journey aku for this longgggggggggggggg holiday. Nanti aku cita pasal aku pergi Lost World of Tambun,Perak.
I think that's all from me.

Regards,
KhairinaZahari

Monday, 24 December 2018

First Post in the End of 2018??

Assalamualaikum and Hi guys!

It's been a year aku,i mean saya.. Ahh! whatever. It's been a YEAR aku tak active blog ni. Sorry guys :p. Aku bukan apa. Aku sekarang sekolah dekat boarding school so it's too difficult for me to update my blog frequently. Aku pernah terfikir untuk delete blog ni but aku terfikir, aku dah buat blog ni since I'm 11 years old until now I'm 14 years old! Why not aku sambung je mana tau aku nanti anak cucu cicit aku dapat baca? hahahha lambat lagi cita pasal tu. For this 2 years, I have a lot of good and bad news. I'm not going to tell you that cause' I dont like to remember what have I through from the past. Well, macam aku cakap tadi, I'm 14-year-old girl who will sit for Pt3 next year! Fuh, I'm so nervous!

Well, I'm deciding toactive balik on blogger world but I'm not quite sure sebab aku tak tau kalau kami guna laptop everyday or time weekend je. From next year until March 2019, we are allowed to use smartphone at school. So, itu mungkin chance untuk aku untuk active balikkan?

Aku akan kemaskini balik kan blog aku yang hampir hancur ni and buat banyak blogwalking. In sha allah :) . So aku harap korang still sudi baca blog aku yang dah berhabuk ni hahahha. Oklah aku rasa ni jelah aku post untuk malam ni sebab aku nak atur balik blog aku!

I think that's all from me.

Regards,
KhairinaZahari

Wednesday, 15 November 2017

END OF 2017

Assalamualaikum and Hi.


Lama dh saya tak bukak blog ni.I mean,saya bukak tpi tak tulis papa :P.Takda papa nak cerita tapi dh 8 bulan saya dkat MRSM. Mcm mcm dh saya lalui such as ujian topikal,ujian sem,sukan and so on.Nice memories.Before saya tulis ni,saya adalah baca sikit post yg lama.Adalah rasa malu sikit sbb waktu tu zaman tak matured :p.Saya rasa saya nak ceritalah pasal semalam.Semalam,saya dgn kwn saya pergi sekolah rendah. Jumpa cikgu and juniors.Best lh jgk.

Ni juniors yang tgh berlari. Mungkin dia perasan saya ambik gmbr mereka ;p

Ni kami.10 org je. Yg sorang dkat belakang tudung pink tu. Tak nampak sbb dia pendek sgt :p

Ni caunselor a.k.a cg psv kami.Dialah cg yg paling lama kami jumpa semalam.Sbb kami cerita pasal perangai tahun 6 yang agak 'childish' drpd kami ;p

Ni bestfriends saya. Tapi,x lengkap lh sbb ada yg masih sekolah lagi :p

Budak thn 5 main kompang dpn kelas.Mentang-mentanglah dh x belajar lagi :p

Semalam sekolah rendah saya ada buat jualan thn 6,bestlah..kami lps UPSR dulu,dibiar mcmtu je

Nilah muka bdk thn 6 sekarang. Macho kan? takdalah :p


Tu jelah kut dri saya.Waktu saya dtg semalam.Saya rasa pelik. Rasa mcm sekolah tu rendah sgt.:p Klah 


Sincerely,
KHAIRINA

Saturday, 27 May 2017

NEW YEAR,NEW ME!

Assalamualaikum and Hi Guys!

It was a longgggggggg time,saya tak bukak blog. Almost 7 months! Before that, saya nak cakap sorry sebab dah lama tak on. Terdapat beberapa faktor ;

  • I don't have laptop or computer
  • No idea
  • Nothing to publish
  • I''m so lazyyyyyyyyyyy
  • Saya sekarang bersekolah di ASRAMA PENUH.
Tu je kut....Today,I would like to tell you what is mean by NEW YEAR,NEW ME!


= NEW YEAR,NEW ME bermaksud bila dah masuk tahun 2017,macam-macam dah berubah dalam diri saya seperti....
  • Saya bukan lagi kategori kanak- kanak (hmmmm so saddddd)
  • New school
  • New life
  • New friends
  • New teacher
  • New responsibility
  • Dan macam macam lagi
Saya akan cerita macam mana kehidupan saya sampai bulan Mei ni.. SO,let's get start it!

PENGALAMAN AWAL TAHUN

Waktu awal tahun,saya dah set mind nak sekolah dekat satu sekolah menengah yang bernama SMK Kidurong. Sekolah tu saya dari dulu nak masuk sampai (tahun berapa tak ingat) saya dah hafal lagu sekolah tu ( dulu kakak saya sekolah situ). Then,tiba tiba satu surat datang dan mengatakan (uii,ayattt)saya ditawarkan ke SMK Agama MIRI. Saya macam tertarik. Ini disebabkan,saya jugak mempunyai minat nak sekolah asrama. Jadi,saya terima tawaran tu.Dahlah LAST MINUTE.Jadi,1 Januari kami sekeluarga (except sorang kakak saya sebab dia kat sbp)berangkat dari BTU ke MYY. Dah sampai tu, saya belilah barang sikit yang saya tak sempat beli dkat BTU. Keesokannya,saya pun pergilah SMKAMI (nama manja sekolah tu) dan berdaftar.Tak payah kut nak cerita macam mana saya daftar.

PENGALAMAN DI SMKAMI

3 Januari 2017,hari pertama saya bersekolah di SMKAMI.Saya sangat nervous sebab situasi baru.Kebanyakan orang,dia akan nervous bila dia dekat sesuatu tempat yang baru. Oh! lupak pulak.Malam 2 Jan,,kami ada perjumpaan bilik,dalam bilik saya tu,ada dua kakak form 4 yang dipanggil Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) atau kami panggil mereka MPP Bilik.MPP tu sebenarnya satu lembaga pengawas yang besar dan dibahagi kepada dua iaitu Jemaah Pemimpin Pelajar (JPP) dan Badan Dakwah dan Rohani (BADAR). Tapi,MPP Bilik saya tu dua dua JPP. Back to the topic,malam tu kami memperkenalkan diri.After memperkenalkan diri,kami pun mencari ketua bilik.Saya tak kesah pun sapa ketua bilik dia,yang penting pandai jaga biliklah. Mula mula mereka tanya sapa nak jadi volunteer,saya memang taklah. Saya lebih suka kalau orang pilih daripada diundi atau volunteer. Last-last saya  jugak yang kena. Terima jelah hahahhah. I taught kami akan dapat Penolong dia,tapi...ada sorang budak ni..adoh,buat pening kepala toi lah. Dia pergi sibuk nak tangkap kupu kupu.Macamlah kupu kupu tu kacau dia. Ish3 dahtu,tak jumpalah.So,saya fikir malam esok kut
Pagi tu,kami bangun awal.SANGAT AWAL. Taklah awal sangat,macam pukul 3:30 camtu. Then,siap punya siap,pukul 5 turun pergi surau. Sekolah ni lain sikit. Lepas tu,terus pergi dewan makan. Tak boleh dah pergi asrama. Dah settle semua,kami pun bergerak ke DEWAN AL -KHAWARIZMI. Lepas tu,orentasi. Habis orentasi, pembelajaran bermula. Sedar tak sedar, dah 2 bulan saya kat sana.  THENNN,ada time tu saya stress gila  sampai saya nak balik rumah sangat sangat. Dahlah waktu tu,saya batuk kuat lepas tu,nak jaga bilik lagi,kelas lagi (saya jadi penolong ketua kelas). Bila  saya dapat balik tu,memang happy gila. Cuti punya cuti,balik sekolah dah. Bila nak balik tu,mak saya cakap dia dapat email daripada MARA mengatakan bahawa saya ditawarkan ke MRSM MUKAH. (second intec daaaa) Saya memang nak pergi,tapi tengok saya dah dah belanja banyak waktu dekat SMKAMI tu...saya fikir panjanglah.Mak saya tanya nak pergi tak,nanti nenek saya sponsor. Saya dengan  terkejut plus happy gila macam nak cakap dengan nenek saya "I LOVE YOU GRANDMA!" . Tapi saya still fikir,new friends? New place? New responsibility? Hmmm. Tapi saya terima jugak. And pergilah ke MRSM MUKAH. Cerite waktu pindah tu,takyah cakap la. Sedih sangat sangat. Sebenarnya,saya taklah rindu sangat dengan mereka. Sebab,duduk dekat MRSM best lagi.

PENGALAMAN DI MRSM MUKAH

6 MAC 2017, pukul 8:00 pagi,saya menjejak kaki buat kali pertama di MRSM MUKAH. Kaki waktu tu takyah cakaplah. Mana tak nya,dengan keputusan yang cukup cukup mkn je,tapi dapat sekolah yg baik camni (syukurrr). Saya masuk tu mereka waktu tu MINGGU AKTIVITI SEM 1. Jadi,saya start sekolah petanglah.Tapi yang best,first week tak belajar. Sapa tak happy? Waktu tu memang janggal lh.Mana taknya,sapa sapa pun tak kenal. Nasiblah ada dua orang kawan dari SMKAMI kat situ. Bla bla bla Habislah mingguu aktiviti. Then,hari Sabtu tu kami prep. Saya punyalah fikir " adoh,camna lah bentuk kelas,camnalah perangai budak kelas ni".Fikir punya fikir,sampai jugak kelas. Dah sampai tu,camtu jelh. Kelas tu mcm kelas biasa. Sebenarnya,saya dh jumpa some of them sbb sama HOMEROOM. Waktu saya sampai tu,ada sorang laki ni dia tegur "welcome to 1 Nilam". saya waktu tu macam wowww. Baiknya. And i THOUGHT he is the president but he is not! tapi still selamba. Bila saya dah dapat tempat tu. Ada sorang budak perempuan yg bagi saya comel. dia cakap "hi,nama saya eda". and bla bla bla bla bla bla bla. sedar sedar dah bulan 5.Lepas saya masuk tu,ada budak baru. Dalam 7 orang. Ada yang baru masuk bulan ni.


Saya rasa saya dah banyak bercakap.Thanks for reading.Selamat Berpuasa ye ^-^



Sincerely,
KhairinaZahari

  

Thursday, 6 October 2016

Hey,I'm Back Again!!

αѕѕαℓαмυαℓαιкυм,
        Hi Guys! It's me Khairina.So,sekarang ni dah bulan 10,saya dah tak on selama.....3 bulan. Ini disebabkan ada ujian iaitu ujian UPSR! Jadi saya mohon maaf sebab lamaaaaaa tak update blog..Biasalah busyy...well,Upsr dah habis,saya still susah nak on sebab saya tak ada laptop @komputer 😢😢😢😢...ini pun guna telefon.

#Apa perasaan selepas UPSR?

Rasa happy,sedih jugak sebab belajar kurang sikit and rasa tak lama lagi nak tukar sekolah [tak taulah macam mana cikgu dekat sekolah menengah nanti]...tu jelah kut

#Senang tak ujian?

Nak cakap senang tu takut riak pulak,alhamdulillah...boleh jawab

.
.
.
Tu je kut rasanya soalan yang orang selalu tanya...Jadi,tu jelah...Selamat Malam!

     

                                                    XoXo,
                                   кнαιяιиαzαнαяι

Sunday, 12 June 2016

I'm Back!

ASSALAMUALAIKUM W.B.T AND HI GUYS!


Setelah 6 bulan saya tak on.....haaa! Gila lama....Dapat jgk on...hmmm...sebenarnya ayah saya dh tukar monitor baru.So,saya taktau macam mane nak bukak jadi saya tengah fikir nak beli laptop or tak? Jadi,saya nak cakap Happy New Year,Happy Chinese New Year,Selamat Hari Gawai dan Selamat Berpuasa....Wow!!!! Banyaknya saya tinggal....
.
.
.
Now,I'm 12 years old...Tak lama lagi UPSR...Omagad!!Doakan saya ye..Sekarang saya tgh study,tapi teringat blog yg lama dh tak kacau,jadi saya meriahkan balik..

#Apa pengalaman awak pada tahun 2016?
Pengalaman saya ialah dapat no.2 untuk pidato piala diraja,pergi Kem Mukhayyam Al-Abrar di Kolej Permata Insan,hmmm masa tu duduk asrama adalah boring sikit sbb kami tak sama dgn bdk Pra-Kolej...Dia normal sikit hidup....Ktkorg tak...mane ade beriadah ape bende semua tuu...

#Target UPSR 2016?

Of Course lah 7A! Sekarang ni pra-upsr saya dapat 2A je....harap nanti meningkatlah sikit :P....esok dah gerak gempurrrrrrrr

#Apa apa nak cakap?

Yep...Saya just nak cakap Selamat Hari Raya Aidilfithri kepada semua umat islam sbb mungkin raya saya tak on haha...jadi masa puasa jgn ponteng haaa nanti tak dapat duit raya :)) (waaaa duit rayaaa)

 

That's all from me,
KhairinaZahari   



Sunday, 20 December 2015

My Questions :D

Assalamualaikum and Hi Guys!

Hari ni saya alim sikit,beri salam (hehehe).Jadi saya nak tanya soalan.Memang lama dah saya nak tanya tapi taktau nak tanya dengan sapa,baik tanya dengan korang yang bace tuuu.Saya ada questions.Tak banyak,tiga je.

First Question:
1.Macam mane nak tukar warna post title ye?Sebab tak cantiklah warna biru :(

Second Question:
2.Macam mane korang hias Cbox/Shout box/Chat bos korang tu ye.(Saya ni jenis malas nak cari) tapi sape sape yang prihatin,sharelah ye ^-^

Third Question:
3.Dekat mane korang download photoshop?Saya tanya kakak saya,tapi dia dah lupa.Nak taknak kena cari sendirilah T.T

So,tu je soalan saya...tak banyak kan?Tapi nak jawab tu panjang [sorry..]Jadi,sapa yang suka comment tu,meh mehlah jawab....mana tau korang tau ^-^.Oklah,saya pergi dahlu.Babye :)
Xoxo,
KhairinaZahari