Wednesday, 26 December 2018

Brunei Journey 2018 and Bad News!

Assalamualaikum and Hi Guys!

So, I'm back again dengan post yang baru! Well, for this holiday, as usual I'm not going too far sebab mak ayah aku pun kerja. Biasalah... Tapi, aku bersyukur, atleast we have spent our time kan? Okay. We went for Brunei for 2 days and 1 night. Sebenarnya, it's unplanned sebab kami nak beli barang sekolah dekat Miri tapi itulah... cun cun dah sampai Miri and dah bawak passport, pergi jelah. Aku dah pernah post gambar time aku pergi Brunei dulu about 2 or 3 years ago? Tu punya gambar dah lapuk. Aku akan bagi gambar latest punya. Hehe. So, let's get start it!

Di Brunei, aku ada saudara which is Ketua Kampung dekat suatu kampung yang aku sendiri tak ingat nama dia. HAHA. Kampung tu dia jauh dari bandar, jadi dia akan take time jugaklah nak ke bandar.



Ok. First of all, of courselah kita akan lalu immigration kan, kalau tak macam mana nak masuk Brunei. Hihi. Ini immigration Brunei. Selalunya, jammed kalau nak pergi Brunei tapi Alhamdulillah, jalan nak pergi Brunei tu oklah jugak.

Haaa, sapa yang taktau. Yang ni passport Malaysia yang kita guna untuk ke luar negara. HAHA. Passport ni dengan warna biru tu lain. If I'm not mistakenlah, passport biru tu for Semenanjung people,right? And aku pun tak ada. Sebab aku Sarawak people. HAHA. But, my father have it  :).

Ok. Lepas kau dah lalu immigration,kau akan lalu tol dia pulak. Kalau naik kereta biasa, taklah mahal sangat dalam duit mereka just $3 (RM 9). Tol Malaysia pun mahal jugak kan?

Lepas aku dah jumpa saudara aku, dia bawak family aku jalan-jalan. Ini jambatan dia. Baru jugak. Aku pergi dulu takda pulak. Nama jambatan ni Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha Bridge. Apa apa boleh search kat google eh. Hehe. 
Sapa taktau masjid ni? Cantik. Time malam lagi cantik. Tapi aku tak tangkap sebab lighting tak cantik. In sha allah kalau sempat, aku ambik time malam. ok?
Dekat tepi pantai tu, dia ada satu jalan macam kalau nak bersiar-siar, jogging boleh lah kat situ. Lagipun, dekat situ rasa tenang je.

Time ni dah nak sunset dah, Actually, dekat dengan tempat tu, ada kampung dekat seberang which is we have to use boat. Boleh je nak guna darat tapi take time lah..

At night, we were going to Jerudong Park at Jerudong. Kami pergi ramai so ada dapat discount. Lucky for us, everything saudara aku yang bayar. So, senanglah. Kalau korang nak pergi, aku ada ambik gambar, for adult macam kita, i mean 12 years old and above, it will cost $20 (rm60) sebab kita bukan non-residential kan.
\






So, ni burung- burung yang dia ada. Banyak je. Tapi aku tak ambik gambar. Hehe. sokay, I'll go again later. Sebab aku pergi malam, so burung tak active sangat. Lepas tengok burung, kami jalan jalan pusing satu Jerudon Park tu. Banyak je game2 yang menarik tapi aku x main sebab dah malam. Lagipun sian jugak dengan saudara2 aku. Mostly dah berumur. So, kami pun balik around 2130 to 2200. Penatlah. Sampai je, tukar2 baju terus tidur.

Well, bangun pagi macam biasa. Mandi, solat dan daily routine yang selalu dibuat. Actually, that day, aku patutnya balik Malaysia tengah hari, but idk why my mom really wanted to go back awal pagi sebab dia cakap tak sedap hati. So, pukul 8 lebih pagi, as usual, makan,sembang2 and suddenly my mum got phone call yang mengatakan datuk aku rebah dekat tandas. Kau rasa? Dahlah dekat negara orang, lepas tu something jadi. After that, memang rushinglah balik Malaysia. Otw nak balik Malaysia, around 0930, ngah aku cakap datuk aku dah meninggal... Aku macam dah tak tau nak cakap apa. Macam.. I lost my 2 precious grandparents in 2 years. Tapi aku redha. Semua tu ajal. Doakanlah baik baik untuk dia :). Sampai je rumah, terus bawak lagi baju2 penting untuk ke KCH. And kami terus fly ke KCH. Sampai pun 4 lebih, and thanks to Allah, kami sempat cium dia sebelum dia dikuburkan. Sedih tu sedihla sebab ni pergi mengejut. Nilah badnews yang aku cita tu and sebab tu aku tak suka ingat balik. But it's okay. Aku nak cakap, tolong appreciate sapa2 je orang yang kau sayang. Kalau dapat peluk,peluklah. Kalau dapat cium,ciumlah. Kita taktau bila dia nak pergi kan? Aku rasa ni je yang dapat aku cita. before aku nangis, better aku stop. So ni jelah journey aku for this longgggggggggggggg holiday. Nanti aku cita pasal aku pergi Lost World of Tambun,Perak.
I think that's all from me.

Regards,
KhairinaZahari

5 comments:

  1. ya Allah sedihnya bila dapat tau family members meninggal masa kita tgh ada kat tempat yg jauh :( takziah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa betul tu. :( Sorry for the late reply.

      Delete
  2. At the beginning of the post, 'I should go to Brunei one day' but bila dah smpai to the last paragraph, terus terkeluar "Allahu Akbar". Terkejut sangat. Tak sangka jadi mcm itu. Salam takziah, stay strong. And thank you for the small reminder at the end :)

    https://insyirahanorpiah.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Thank you Insyirah :) mungkin tu semua dugaan yg Allah nak bg dkt family aku. Sorry for the late reply.

    ReplyDelete